Direkt zum Inhalt

Gratis verzending in Nederland vanaf €29

Bezorging bij afhaalpunt bij jou in de buurt mogelijk

  Beginnen met het kweken van je eerste wietplant

  Welkom Jonkolovers, bij onze tweede blog. We zullen jullie van alles gaan leren over het kweken van je eigen wiet! Wie wil dat nou niet? Voor sommigen van jullie zal een deel van de informatie die we bespreken wel bekend zijn. Echter, omdat het zeer belangrijk is om de basiskennis goed te hebben bespreken we alles over het kweken van wiet voor beginners. Wiet wordt ook wel cannabis, ganja, of jonko genoemd. De laatste term betekend meestal ook joint vandaar ook onze naam JonkoLovers!

  Voor een Jonkolover is niets beter dan het kweken en roken van je eigen gekweekte cannabis en natuurlijk nog veel beter; om die met vrienden, familie of kennissen te kunnen delen! Dan moet je natuurlijk wel meer dan genoeg jonko voor jezelf (en voor hun) hebben. Zoals meestal begint alles met de kennis. Daar gaan we jullie in deze blog(s) bij helpen.  

   

  Hoe kweek ik mijn eigen wiet? En wat is belangrijk bij het kweken van mijn wietplant?

  We gaan jullie in deze blog helpen bij het antwoord op bovenstaande vragen, maar allereerst zal je moeten weten dat er geen snelle of makkelijke weg is voor het kweken van cannabis. Het kost zoals de meeste goede dingen in het leven wat tijd, moeite en geld, maar als je het goed doet beloond moeder natuur je met de goedkoopste, maar wel de beste, lekkerste en mooiste toppen die je zult zien en roken! Daarbij komt nog eens dat je met een eigen kweek uiteindelijk een hele hoop geld bespaart, want als we eerlijk zijn is Jonko al duur genoeg!

   

    

  Waar wil je kweken? Buiten of Binnen Kweken?

  Wil je dus zelf gaan kweken? Dan is het belangrijk om je af te vragen waar je wilt gaan kweken. De belangrijkste keuze is of je binnen of buiten wilt gaan kweken? Dit bepaalt namelijk deels ook wat je kan kweken en ook hoeveel je eraan uitgeeft. Buiten kweken is vele malen goedkoper dan binnen kweken, omdat je buiten gebruik maakt van de zon en voor binnen speciale dure lampen moet kopen.

  Voor cannabis is de omgeving waarin je kweekt dus doorslaggevend voor wat je zou kunnen kweken en het bepaalt voor een groot deel ook de kosten en je eindresultaat. Een belangrijke keuze, maar hoe weet je nou wat je kan kweken? Hier is helaas niet een eenduidig antwoord op, maar we kunnen je hier wel bij op weg helpen. Let wel goed op kweek maximaal 5 wietplanten (en ook echt niet meer!) dit valt dan namelijk nog onder het Nederlands gedoogbeleid.

  Wil je buiten gaan kweken? Dan raden we je, zeker als beginner schimmelresistente soorten aan. Neem dan vooral ook meteen een soortje die niet al te laat en lang bloeit, want dat is verre van ideaal met onze natte (na)zomers. Over het algemeen hebben Indica’s een minder lange kweek van zaad tot oogst nodig dan Sativa’s. Hybriden of *Hybrids (*een mix van beide) zijn ook een optie en ook sommige kort bloeiende Sativa’s zouden nog wel kunnen. Wil je meer te weten komen over de soorten Sativa en Indica? Bekijk dan zeker onze Indica VS Sativa blog!

   

  Het kweken van nog sneller groeiende en kort bloeiende Autoflowers is buiten ook een zeer geschikte optie. Het grote voordeel hiervan is dat er meerdere kweken te behalen zijn in één kweekseizoen, mits je natuurlijk op tijd begint. Voor beginners zijn Autoflowers over het algemeen ook nog een stuk(je) makkelijker.

  Autoflowers zijn niet alleen zeer geschikt voor buiten, maar ook voor een snellere binnenkweek waardoor er snel veel oogsten te behalen zijn. Verder kun je binnen natuurlijk alle Indica’s, Sativa’s of Hybrids ook kweken. Let alleen wel op dat de Sativa’s over het algemeen behoorlijk wat (meer) kweektijd en kweekruimte nodig hebben dan de Indica’s, ze worden daarentegen in het algemeen wel het grootst. Een Autoflower blijft van alle keuzes over het algemeen juist het kleinst. Wil je een grotere Autoflower? Kijk dan eventueel ook naar (X)XL Autoflowers.

   

  Hoe selecteer ik wietzaadjes voor mijn kweek?

  Er zijn al enkele punten voor bij gekomen die jou kunnen helpen bij het maken van de keuze voor een Indica, Sativa, Hybrid of *Ruderalis (*Autoflowers). Op basis van waar je gaat kweken kun je al een bepaalde selectie maken. Die kan je nog verder verkleinen door je af te vragen hoe lang je wilt kweken? Je kan vaak bij de meeste zadenleveranciers of webshops de bloeitijd van hun wietsoorten opzoeken. Natuurlijk zegt dit niks over de groeitijd, maar het is wel een indicatie van hoelang je kweek zal duren vanaf het moment van bloei tot aan de oogst. Bij Autoflowers wordt er vaak wel een tijd van zaad tot oogst genoemd.

  Verder is het belangrijk je af te vragen hoeveel moeite je voor je eigen kweek wilt doen? Het kan per strain (wietsoortje) verschillen. Sommige wietsoorten zijn namelijk makkelijker, of sneller om te kweken dan anderen. Wij raden beginners altijd een vergevingsgezind en schimmelresistente soort aan die als het kan een niet al te lange bloeitijd heeft.

  Hoe koop ik wietzaadjes?

  Wietzaadjes kun je gelukkig heel gemakkelijk, veilig en snel online bestellen op tal van verschillende webshops. Wietzaadjes zijn in Nederland namelijk volledig legaal en mogen gewoon verkocht worden. Ook sommige souvenirwinkels/toeristen-shops en natuurlijk growshops en wat smartshops verkopen cannabiszaden.

  Kwaliteit van wietzaadjes

  De kwaliteit van wietzaadjes is ontzettend belangrijk voor je gehele kweekresultaat koop daarom dus altijd zaadjes van de beste kwaliteit en bij de betere (web)winkels.

   

  Welk substraat gebruik ik voor mijn wietkweek?

  Naast wietzaadjes heb je bij het kweken van wiet natuurlijk ook nog een substraat nodig om in te kweken.

  Aarde

  Voor beginners raden wij voorbemeste aarde aan al dan niet gemengd met wat perliet om het geheel wat luchtiger te maken. Ook geschikte en goede kwaliteit aarde kun je makkelijk online bestellen of bij (gespecialiseerde) tuinwinkels of growshops afhalen.

  Wij raden je wel aan om (pot)grond of tuinaarde te kiezen die voorbemest is en speciaal ontwikkeld en dus geschikt is voor de wietkweek. Om je een beetje op weg te helpen kun je over het algemeen ervanuit gaan dat de meeste aarde, welke voor tomaten kweken geschikt is ook voor wiet kweken geschikt is. Enkele goede en bekende merken zijn: Canna en Plagron, maar er zijn er nog veel meer.

  Hoeveel aarde heb ik nodig?

  Hoeveel aarde je nodig hebt hangt sterk af van je de grootte van je potten. Neem de inhoud van je pot of potten en dit is hoeveel je nodig hebt. Uiteraard is het altijd beter om iets over te houden dan tekort te komen. Koop er ook meteen wat perliet bij om tussen de aarde te mengen om het geheel wat luchtiger te maken.

  Welke potten heb ik nodig voor het kweken van wiet?

  De potgrootte bepaald voor het grootste deel samen met de genetica en de hoeveelheid (zon)licht hoe groot je wietplant wordt of worden kan. Wil je dus discreet kweken? Neem dan bijvoorbeeld een Autoflower en stop die in een 9 – 15L pot en maximaal in een 20L pot. Heb jij liever hoe groter hoe beter? Neem dan de grootst mogelijke pot voor een Indica, Hybrid of een Sativa. Die laatste zou algemeen genomen het grootst (kunnen) worden. Potten van minimaal 20 tot maximaal wel 120L of nog wel meer zijn goede keuzes voor fotoperiode planten. Let dus wel op hoe groter de pot hoe groter de plant en voor sommigen kan dit juist een probleem zijn of worden gedurende de kweek. Natuurlijk wil je wel zo discreet mogelijk kweken en je wietplanten niet te veel laten opvallen houdt hier dus goed rekening mee. Prik natuurlijk ook wat gaatjes in de pot(ten) onderin mits die er (nog) niet in zitten.

  Uiteraard begin je een kweek met een fotoperiode-zaadje liever eerst in een kleinere 1 tot 5L pot en die ga je later overpotten of verpotten zoals dit heet. Het overpotten naar een grotere pot zorgt voor gezondere en beter wortels en meer groei. Je zou minimaal één keer moeten tot maximaal 3 keer kunnen verpotten naar een grotere pot. Een Autoflower kun je in principe van begin tot eind in dezelfde pot laten zitten, maar de meningen zijn hierover verdeeld en in principe is één keer overpotten (bij de meesten) ook geen probleem en kan dit de groei doen bevorderen.

  Behalve de klassieke potten zijn er natuurlijk ook nog allerlei variaties met hun eigen functionaliteit(en). We zullen enkele andere potkeuzes en hun voordelen tegenover de klassieke potten benoemen.

   

  Smart-Bags

  Smart-Bags zijn textiel zakken welke zeer geschikt zijn voor de cannabiskweek, omdat textiel beter ademt zorgen deze smart-bags voor een veel beter wortelstelsel en gezondere wietplanten.  

  Airpotten

  Airpotten of de Air-Pot zijn potten met tal van gaten erin zowel aan de onderkant als aan de zijkanten. Hierdoor komt er veel meer lucht bij de wortels wat ook weer zorgt voor een veel beter wortelstelsel en dus ook gezondere wietplanten.  

  Welke voeding koop ik voor mijn wietplant(en)?

  Wat betreft voeding zijn er tal van opties. Vraag je eerst af of je voeding op synthetische basis of biologische voeding geven wilt. Ongeachte welke van de twee je kiest zul je de basics in ieder geval moeten kopen bestaande uit: Wortelstimulator, groeivoeding en ook bloeivoeding. Andere optionele opties zijn boosters & overige extra’s

  Welke Lichtbron? Gebruik je de zon of speciale kweeklampen?

  Vraag je ook af welke lichtbron jij wilt gaan gebruiken, want als je binnen kweekt zul je een kweektent, een speciale en vaak wat dure kweeklamp en daarbij een afzuiginstallatie moeten kopen. Klinkt ingewikkeld, maar je kan tegenwoordig gewoon kant & klare kweektenten kopen met een goede lamp en afzuiginstallatie erbij.

  Wij raden je vanwege milieu en energiebesparing aan om je cannabis planten met LED-lampen te kweken. Naast minder energie verbruik geven deze lampen ook nog eens minder tot amper warmte af. Zo wordt je kweek dus om beide redenen niet zo snel door anderen opgemerkt. Dat laatste punt is ook meteen één van de vele redenen waarom een goede afzuiging cruciaal is. 

  Voor een buitenkweek maak je natuurlijk gewoon gebruik van de (gratis) zon. Het zou helemaal mooi zijn als je jouw wietplant(en) aan de zuidkant kan neerzetten, hier komt veruit de meeste zon. Natuurlijk geldt voor alle wietplanten; Hoe meer zon des te beter. Let er wel goed op dat je de wietplanten buiten zicht van anderen houdt! 

  Wanneer kan ik het beste wiet buiten kweken? In Nederland kun je met ons klimaat gemiddeld genomen zo ongeveer van maart tot en met oktober buiten kweken.

  Wil je toch vroeger beginnen? Dan zou je de kweek al eerder binnen kunnen opstarten met een voor-groeilamp of in de vensterbank achter het raam.

  We zullen jullie hier nog meer over vertellen in ons volgende, tweede deel van wiet kweken voor beginners. We zijn nu aangekomen bij het einde van deel 1 van deze blog.

  Als er zover nog vragen over het kweken van je eigen wiet zijn of over andere onderwerpen wat cannabis en jonko(‘s) betreft? Twijfel dan niet om hier contact op te nemen met onze klantenservice. 

  Wij wensen alle Jonkolovers veel succes bij het kweken van hun cannabis met de kennis die ze hier opgedaan hebben. We zien jullie graag terug bij deel 2 over het kweken van wiet voor beginners!

  Hinterlasse einen Kommentar

  24/7 Klantenservice

  Gratis verzending vanaf €29

  Nr #1 van Nederland

  Exclusieve producten