Meteen naar de content

Gratis verzending in Nederland vanaf €29

Bezorging bij afhaalpunt bij jou in de buurt mogelijk

  De verschillen die je nog niet weet tussen Indica en Sativa

  Alles wat je moet weten over Indica en Sativa  

  Cannabis dus wiet en (ook) hasj worden al voor een hele lange tijd door de mensheid gebruikt, dit gaat tot wel tienduizend(en) jaren terug. De mens & cannabis zijn in de loop der tijd onafscheidelijk geworden. Natuurlijk zijn we in al die tijd een hoop meer te weten gekomen over de werking, verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende soorten cannabis. Voor een lange tijd worden cannabissoorten onderverdeeld in 4 categorieën namelijk: Indica, Sativa, Hybrids of Ruderalis laatstgenoemde zijn Autoflowers. Het is belangrijk om te weten welke categorie jij het liefst rookt, dit kan ook per moment verschillen. Zo roken sommigen liever Sativa (dominante) soorten overdag en Indica (dominante) soorten in de avond en nacht. In deze blog zullen we ze per categorie met jullie gaan bespreken. We willen jullie allereerst wel graag verduidelijken dat er tegenwoordig helaas nog amper pure Indica’s en ook pure Sativa soorten bestaan, deze zijn zeer zeldzaam. Veruit de meeste cannabissoorten die tegenwoordig te verkrijgen zijn vallen onder kruisingen (zogenoemde Hybrids).  
  Belangrijk om te weten: Niet alleen wiet maar ook alle hasjsoorten vallen onder één van de bovengenoemde categorieën, omdat Hasj immers gemaakt wordt van plantmateriaal vaak dus wiet(toppen).
   
    

       

      

  Indica’s

  Als eerste gaan we jullie uitleggen wat Indica (dominante) wiet en hasjsoorten zijn en welke effecten je kan verwachten als je Indica (dominante) soorten rookt. Indica’s zijn over het algemeen kort bloeiende wietplanten die vaak een ‘’bosjes’’ vorm of ookwel kerstboom vorm hebben met brede diepgroene bladeren. Deze indica’s komen uit ruige gebieden en moeten van nature uit vaak sneller klaar zijn voordat de herfst begint. Indica’s hebben een gemiddelde bloeitijd van +/- 7 tot 9 weken en produceren dikke & compacte toppen. Indica’s hebben vaak ook 7-9 ‘’vingers’’ aan het blad. Indica (dominante) wietsoorten staan erom bekent dat ze veel hars op de toppen en suikerblaadjes bevatten. Om deze reden zijn de harsrijke indica’s ook uitermate geschikt om hasj van te maken!
  Indica’s hebben een sterke en vaak ook verdovende werking. Ze geven een stevig body effect, vele indica’s zijn echte heavy hitters en veroorzaken een ‘’couchlock’’ en ‘’stone’’ effect. Indica’s ruiken en smaken vaak een beetje ‘’aardelijk’’ en/of pine(y). Een goede indica kan je zeker behoorlijk stoned maken. De CBD-waardes liggen bij Indica (dominante) soorten ook over het algemeen hoger dan bij Sativa (dominante) soorten. Indica’s rook je dus vooral als je tot rust wilt komen, ontspannen wilt, een pijnstillende verdovende werking zoekt of natuurlijk voor het slapen gaan. Vele cannabisgebruikers met slaapproblemen, pijn en/of onrust gebruiken om al deze redenen Indica (medicinaal) om beter tot rust te komen, de pijn te verzachten en te (kunnen) slapen.       
    
   

    

  Sativa’s

  We gaan jullie nu uitleggen wat Sativa (dominante) wiet en hasjsoorten zijn en welke effecten je kan verwachten als je Sativa (dominante) soorten rookt. Sativa’s zijn lang bloeiende wietplanten die vaak een spitse of lange vorm hebben met lichtgroene dunne bladeren. Sativa’s komen uit tropische gebieden te midden van en dicht bij de evenaar. Hierdoor hebben Sativa’s van nature uit een langere bloei nodig namelijk zo’n 9 tot meestal 12, maar soms wel 14 weken lang. Sativa’s produceren over het algemeen luchtigere toppen met veel THC. Sativa’s hebben (vaak) meer bladvingers dan Indica’s soms tot wel 13 stuks!
    
  Sativa’s hebben vergeleken met Indica een meer stimulerende en dus wat actievere werking. Ze geven een sterk mentaal effect dat omschreven kan worden als meer een High en een gevoel van euforie. Sativa’s kunnen vaak ook fruitiger of zoeter ruiken & smaken. Goede Sativa’s hebben de potentie om jou (en je vrienden) een goede lachkick te bezorgen. De THC-waardes zijn in het algemeen genomen groter bij Sativa (dominante) soorten dan bij Indica (dominante) soorten.
    
  Sativa’s rook je voornamelijk als je high wilt worden, (wat) actief wilt blijven, je creativiteit wilt stimuleren en ook bij stress of om in een betere stemming te komen. Met Sativa’s (dominante) wiet zou je stemmingsstoornissen kunnen verbeteren en depressiviteit verminderen. Ook bevordert Sativa ‘’het geluksgevoel’’ en kan het voor meer sociale interactie zorgen (dan Indica’s). 
   

   

  Haze (Sativa) een klasse apart

  Velen van jullie zullen nu denken en waar is de welbekende Haze dan? Die gaan we nu met jullie bespreken, omdat deze naar onze mening een klasse apart is! Natuurlijk valt Haze onder de Sativa categorie, echter wie wel eens Haze gerookt heeft zal het met ons eens zijn dat dit zeker wel een vermelding apart waard is. Haze soorten zijn veruit de populairste sativa-dominante of bijna pure sativa-hybrides. Jonkolovers (blowers) van over de hele wereld waarderen Haze vanwege de langdurige, energieke & cerebrale high. Haze-soorten zijn ook enorm geliefd vanwege hun sterke en heerlijke aroma's.
  De eerste Haze werd gemaakt in de jaren ’60 in Californië door de Haze brothers, twee Californische broers. Na een complexe kruising van South American X Thai X Mexican X South Indian ontstond er uiteindelijk de allereerste Haze.  Haze werd echter niet meteen gewild vanwege de destijds nog tot wel 16 weken lange bloeitijd! Toch was er iemand, en wel in ons kikkerlandje: Neville Schoenmakers die hier wel letterlijk en figuurlijk potentie in zag! Hij nam het tot zich om de Haze-wietplanten te verfijnen en deze makkelijker te kunnen kweken en te kruisen. Hij slaagde hierin en Haze werd hierna over de hele wereld, terecht een ongekend succes en een enorm gewild cannabisvariëteit!   
   
  Haze is dus een wat complexere kruising tussen enkele sativa wietsoorten. Haze bevat vooral Sativa genen en de meeste kruisingen met Haze zijn hybrides of sativa-dominante wietsoorten. Haze staat vooral bekend om zijn intense effect en de heerlijke smaak; een intens zoete smaak, soms haast chemisch, met pittige en kruidige ondertonen. De Haze-smaak en geur is niet voor niets een bekend fenomeen onder de blowers!
    
  Na het roken van een Haze zal je een mentaal & geestelijk opwekkend effect ervaren die met een sterke psychedelische high komt. Sommige Haze-soorten kunnen ook een heavy body effect hebben.  Er zijn volgens vele blowers, maar weinig wietsoorten die tegen echte Haze op kunnen.
  Haze kan verder ook nog medicinaal gebruikt worden voornamelijk bij hevige stress en depressies en het werkt ook erg goed om eetlust te stimuleren als zowel tegen misselijkheid of bij ontstekingen.

   

  Ruderalis (Autoflowers)

  Ruderalis wietplanten zijn Autoflower wietplanten, dit betekent eigenlijk niets meer dan dat deze wietplanten geheel zelfbloeiend zijn. Waar je bij fotoperiode wietplanten, dus ook de indica & sativa (dominante) soorten het lichtschema (bij binnenkweek) moet omschakelen hoeft dit bij autoflowers dus niet.
  Deze Ruderalis wiet soorten komen uit ruige gebieden in het wild en hebben het aangeleerd om ‘’zichzelf’’ te laten bloeien. Ze zijn dus niet afhankelijk van de verandering in (de hoeveelheid) licht & zonuren om tot bloei over te gaan. Vanwege de veel sneller te doorlopen levenscyclus hebben deze Autoflower wietplanten; zoals vele (thuis)kwekers onder jullie wel zullen begrijpen een enorm voordeel; voornamelijk in de kweektijd & de kweekkosten.   
  Wilde Ruderalis (Autoflowers) bevatte helaas niet veel of amper THC (De meest belangrijke psychoactieve stof in Cannabis). Dit hebben verscheidene wiet pioniers slim opgelost door deze wietsoorten in de loop der tijd te kruisen met THC-rijke Indica & ook Sativa dominante wietsoorten. Hierdoor ontstonden de krachtigere autoflowers zoals we die vandaag de dag kennen. Deze moderne autoflowers zijn altijd kruisingen tussen Ruderalis en Indica en/of Sativa soorten, Hybrides dus.
   
  De moderne Autoflowers van goede zadenleveranciers doen tegenwoordig in de kwaliteit, smaak & geur als zowel in de hoeveelheid cannabinoïden niks of amper onder voor en vergeleken met hun fotoperiode soortgenoten.
  Het kweken van Autoflowers kan over het algemeen gesproken veel makkelijker en ook een stuk sneller zijn dan het kweken van fotoperiode planten. Dit is dus een enorm voordeel. Daarnaast blijven Autoflower wietplanten ook nog eens kleiner dan fotoperiode cannabisplanten. Hierdoor zijn ze makkelijker te verbergen en veel praktischer. Autoflowers kunnen zowel binnen, als buiten en in kassen gekweekt worden. 
   

  Overeenkomsten en kruisingen tussen Indica’s, Sativa’s en Ruderalis

  We hebben jullie nu duidelijk verteld wat de verschillen zijn tussen Indica (dominante) wietsoorten, Sativa (dominante) wietsoorten en de Haze als een klasse apart als zowel de bijzondere Autoflower.
  Echter er zijn ook echt wel een heleboel overeenkomsten tussen alle bovengenoemde categorieën. Bijna geen enkele cannabis soort is namelijk puur meer, dit komt door alle kruisingen tegenwoordig.
  Hierdoor zijn deze overeenkomsten juist des te meer, zoveel zelfs dat velen al dan niet terecht stellen dat de classificatie Indica & Sativa allang niet meer op gaat.
   
  Deze classificatie is volgens hen puur gebaseerd op uiterlijke verschillen. Tegenwoordig zijn namelijk veruit de meeste wiet en hasjsoorten die te verkrijgen zijn hybrides; een ander woord voor kruisingen. Hybrides zijn dus kruisingen tussen Indica en Sativa soorten soms ook gekruist met een Ruderalis (Autoflower). 
   
  Deze kruisingen of Hybrides of Hybriden genoemd; Geven je het beste van beide werelden. Met Hybrides kun je zowel de Sativa als de Indica effecten en/of smaak in je cannabis ervaren. De ratio dus verhouding waarin je wiet(je) of hasj verdeeld is kan, maar hoeft niet altijd te bepalen welke geuren, smaken & effecten je (nog) meer ervaart.  
   

  Welke wiet of hasjsoort jij het liefst rookt?

  We hebben jou nu een hoop informatie gegeven over de verschillende cannabiscategorieën hopelijk helpt dit je om de voor jou juiste keuze(s) te maken in wat je roken wilt en op welke momenten je dit doet. Iedereen is anders, dus ook elke recreatieve en medicinale cannabisgebruiker. Je komt erachter wat jij fijn vindt en welke voorkeuren jij hebt door Indica (dominante), Sativa (dominante) en Hybrids (kruisingen) en/of Autoflowers uit te proberen. Natuurlijk kan jouw voorkeur ook per moment of aan de hand van je gemoedstoestand verschillen. Let er wel op dat je beseft dat veruit de meeste cannabis en dus vrijwel alle cannabissoorten tegenwoordig tot in bepaalde mate kruisingen zijn en de effecten dus niet altijd categorie specifiek hoeven te zijn.
  Dit is precies één van de redenen waarom wij deze blog voor jullie geschreven hebben om jou te helpen kiezen bij wat (en wanneer) jij het liefste een Indica, Sativa of Hybrid rookt of dat het je misschien wel helemaal niet zoveel uitmaakt.
   
  Heb je nog vragen over desbetreffende onderwerpen? Of over heel wat anders wat Cannabis en jonko(‘s) betreft? Of over onze webshop? Twijfel dan niet om hier contact op te nemen met onze klantenservice.  
    
    
  Wij wensen alle Jonkolovers met de kennis die ze hier opgedaan hebben veel succes bij het vinden van hun favoriete cannabis(soorten)!

  comment 2 reacties

  S
  Sebastiaan ofwegen calendar_today

  Bedankt voor deze blog was op zoek naar een antwoord en heb het hier zeker gevonden

  J
  Joris weenbeek calendar_today

  Veel nuttige informatie in deze blog. Kan niet wachten op een nieuwe blog van jullie!

  Laat een reactie achter

  24/7 Klantenservice

  Gratis verzending vanaf €29

  Nr #1 van Nederland

  Exclusieve producten